Philip Seymour Hoffman (1967 – 2014)

żż - hoffman

2 lutego zmarł amerykański aktor – Philip Seymour Hoffman. Laureat prestiżowych nagród filmowych został znaleziony martwy w swoim nowojorskim mieszkaniu. Przyczyną śmierci było prawdopodobnie przedawkowanie narkotyków, o czym świadczą strzykawki znalezione przy nieżyjącym artyście.
Philip Seymour Hoffman już we wczesnej młodości zmagał się z problemami z alkoholem i narkotykami. Zanim stał się sławny udało mu się zerwać z nałogami, do których powrócił
po 23 latach. W roku 2013 spędził 10 dni w ośrodku leczenia narkomanii.
Przedwczesna śmierć zaszokowała jego bliskich i fanów. Miał raptem 46 lat.

Wybrana filmografia:
1992 – „Zapach kobiety”
1997 – „Boogie Nights”
1998 – „Big Lebowski”
2005 – „Capote” (Rola przyniosła mu Oscara, Złotego Globa, nagrodę BAFTA i wiele innych)
2007 – „Wojna Charliego Wilsona” (Nominacja m.in. do Oscara
i Złotego Globa)
2011 – „Idy Marcowe” (Nominacja do nagrody BAFTA)
2012 – „Mistrz” (Nominacja m.in. do Oscara i Złotego Globu)

Źródła:
1) polskatimes.pl/artykul/3318798,zmarl-laureat-oscara-philip-seymour-hoffman-znaleziono-go-ze-strzykawka-w-ramieniu-zdjecia,id,t.html
2) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15389144,Philip_Seymour_Hoffman
_nie_zyje.html
3) filmweb.pl/news/Philip+Seymour+Hoffman+nie+%C5%BCyje-102322
4) guineveregetssober.com/philip-seymour-hoffman/